Kemp(e)FamilyHistory
A one-name genealogy study of Kemp(e), Camp(e) and related families worldwide
First Name:  Last Name: 
[Advanced Search]  [Surnames]

Utrecht, Utrecht, Netherlands 


Notes: Utrecht (in plaatselijk dialect: Utreg of Utereg) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de vierde stad van Nederland (288.535 inwoners per 1 januari 2007, bron: Gemeente Utrecht) (zie ook: Lijst van grootste gemeenten in Nederland). Utrecht is een van de steden van de Randstad.
De stad is centraal gelegen op een knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is.
De stad huisvest de grootste universiteit van Nederland en het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen. Ook is de Jaarbeurs Utrecht hier gevestigd.
Utrecht is de zetel van een oud-Katholieke en van een rooms-Katholieke aartsbisschop (zie aartsbisdom Utrecht).
Het is een van de oudste steden van Nederland met een belangrijk historisch centrum.
Vanwege de Domtoren, waarmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel de Domstad genoemd.
Geschiedenis
Het huidige Domplein is de plaats waar de Romeinen de basis voor de stad Utrecht hebben gelegd. In 47 na Chr. liet keizer Claudius aan de oever van de Rijn een castellum bouwen van hout en aarde. Dit fort was onderdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes. De legerplaats was aanvankelijk Rheno Traiectum geheten, later Ultra Traiectum. Toen was het een grenspost bij een doorwaadbare plaats (Trecht), benedenstrooms (Uut) gelegen. Daararmee kon de handelsweg tussen Keulen en Engeland beschermd worden. Tussen 47 en 275 na Chr. werd het castellum vier maal herbouwd. Na het vertrek van de Romeinen streden de Friezen en de Franken lange tijd om de vesting. De overgebleven ommuring leefde voort als burcht.
In 690 stichtte de Ierse missionaris en kerkvorst Willibrord binnen de grotendeels verlaten grenspost Utrecht een geestelijk centrum met twee kerken, waar later nog een derde aan werd toegevoegd. Hieruit ontwikkelde zich het complex van de aan Sint-Maarten gewijde Domkerk, de Sint-Salvatorkerk en de tussengelegen Heilige Kruiskapel. Hierdoor werd de plaats het religieuze centrum van de Noordelijke Nederlanden. In de tiende eeuw krijgt de bisschop wereldlijke macht. Hij is dan de belangrijkste vorst in de Noordelijke Nederlanden. Zie ook de Lijst van bisschoppen van Utrecht.
In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten van de bisschop. De burgers mochten nu een muur om de stad bouwen. De stad werd welvarend en er ontstond een netwerk van straten binnen de muren en de welgestelden bouwden volop stenen huizen. In die tijd had Utrecht een voorsprong op andere Nederlandse steden, waar stenen woningen nog zeldzaam waren.
In de Middeleeuwen was Utrecht als bisschopszetel en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden het belangrijkste culturele centrum van Nederland.

OpenStreetMap

Latitude: 52.0833333, Longitude: 5.1333333


Birth

Matches 1 to 6 of 6

   Last Name, Given Name(s)    Birth    Person ID 
1 Coeymans, Pieter Barendse  1590Utrecht, Utrecht, Netherlands I481887
2 Doorn, Willem Theodoor Cornelis  12 Feb 1853Utrecht, Utrecht, Netherlands I125350
3 van Vlied, Dirck Adriaensen  Abt 1651Utrecht, Utrecht, Netherlands I481993
4 Van Vliet, Gerrit Adriaensz  1649Utrecht, Utrecht, Netherlands I482006
5 Van Vliet, Gerrit Teunisz  1600Utrecht, Utrecht, Netherlands I482010
6 Wagenaar, Jacob Aertse  Abt 1594Utrecht, Utrecht, Netherlands I482061

Died

Matches 1 to 1 of 1

   Last Name, Given Name(s)    Died    Person ID 
1 Eijkman, Christiaan  5 Nov 1930Utrecht, Utrecht, Netherlands I125333

Married

Matches 1 to 1 of 1

   Family    Married    Family ID 
1 Coeymans / Geertje  1619Utrecht, Utrecht, Netherlands F141187